Logate | Retrospektiva V hakatona
2312
post-template-default,single,single-post,postid-2312,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Retrospektiva V hakatona

Retrospektiva V hakatona

Slegli su se utisci poslije petog, jubilarnog Hakatona i odlučili smo da vam detaljno opišemo kako su protekla tri dana hakovanja u prelijepom ambijentu Almara Beach Cluba. Softverska kompanija „Logate“ i digitalna zajednica Crne Gore „Digitalizuj.me“ organizovali su jubilarni peti Hakaton, od 26. do 28. maja. U pitanju je bio događaj namijenjen programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, tj. svima koji temu kreiranja aplikacija doživljavaju bliskom, a puni su kreativnih ideja.

Tema Hakatona je bila „Hakuj turizam“. Prvog dana svi hakatonci su dobili materijale „Sva čuda Crne Gore“ – projekat Ministarstva održivog razvoja i turizma o legendama i neispričanim pričama o skrivenim mjestima u Crnoj Gori. Hakatonci su mogli iskoristiti sve što tehnologija danas dozvoljava i moramo primijetiti, napravili su sjajne aplikacije.

Na ovogodišnjem Hakatonu prijavilo se rekordnih 26 timova, iz 4 zemlje regiona, sa preko 100 učesnika, a stručni žiri je izabrao 9 timova.

Iz Crne Gore predstavila su se 4 tima, iz Srbije takođe 4 tima i jedan tim iz Hrvatske.

Žiri na ovogodišnjem Hakatonu bio je:  Mile Grbin, Societe Generale Montenegro, Saša Adžić, Crnogorski Telekom, Vasilije Prelević, Ministarstvo održivog razvija i turizma, Predrag Lešić, Digitalizuj.me i Ivica Tatar, Logate.

Ovaj Hakaton je bio regionalnog karaktera što je umnogome povećalo kvalitet takmičenja u odnosu na prethodne. Iako su dosadašnji Hakatoni trajali 24 sata, ovog puta smo produžili trajanje na tri dana, sa željom da se dobiju što kvalitetnija rješenja, koja su dostojna „Spark.me“ konferencije i Startup takmičenja tokom same konferencije. Ulog je bio veliki: potencijalno učešće pobjednika Hakatona na konferenciji TechCrunch Disrupt u San Francisku (18-20. septembra 2017), ako pobijedi na Spark.me Startup takmičenju.

Stručni žiri je izabrao dva rješenja za pobjednike ovog Hakatona, a to su LooToLa iz Hrvatske i Cabrio Porsche iz Srbije. Međutim LooToLa je svoje rješenje predstavila i na StartUp takmičenju u okviru Spark.Me konferencije.

Rješenja hakatonaca

Sva rješenja hakatonaca bazirala su se na raznovrsnim načinima prestavljanja sadržaja projekta Sva čuda Crne Gore. Takmičari su kreativno pristupili crnogorskim legendama, stavili ih u prvi plan i predložili 9 unikatnih rješenja za promociju istih. Svaki tim je uzeo u obzir ne samo sadržaje lokalnog karaktera, već i širu primjenjljivost čitavog koncepta.

Prvi tim koji se predstavio bio je Beer Code team (Crna Gora) koji je prikazao njihov turistički vodič – aplikaciju za pretragu skrivenih crnogorskih atrakcija koju su nazvali „Wonders of Montenegro“. Preko ove aplikacije možete pretražiti skrivene atrakcije u prečniku od 10 km, kao i mogućnost planiranja ruta kroz Crnu Goru.

Drugi tim koji se predstavio bio je tim Kružni Square (Crna Gora), koji je ujedno bio i najmlađi tim na ovogodišnjem Hakatonu. Njihovo rješenje „Be Local“ predstavlja platformu koja će turiste upoznati sa Crnom Gorom na pravi način – družeći se sa lokalnim stanovništvom.

 

Treći tim koji se predstavio bio je Om3ga Solutions tim (Crna Gora) koji je predstavio aplikaciju “Montenegro Wanderer”  koja će potencijalnom turisti omogućiti da samostalno doživi lokaciju, kao i legendu, bez lokalnih vodiča. Ova aplikacija u sebi ima ugrađen modul za AR (Augmentative Reality) koja će, kada se kamera upali i okrene u pravcu objekta (tabla, bilbord, nešto treće) omogućiti korisniku da dobije osnovne informacije o mjestu i legendi koje posjećuje. Takođe ova aplikacija radi i u offline režimu.

Četvrti tim The One team (Crna Gora) predstavio je svoju specijalizovanu društvenu platformu – “Wander MNE”, za sve ljubitelje avanturističkog turizma, sa ponudama prirodnih i kulturnih bogatstava Crne Gore. Takođe, preko ove platforme postoji mogućnost povezivanja ljudi sličnih interesovanja.

Peti tim koji se predstavio bio je Chumbawamba (Srbija) koji je predstavio portal sa svim mitovima i legendama – Best myths of Montenegro brought to life. Jedan dio portala je organizovan oko priča koje će biti dostupne na sajtu, gdje turista odlučuje šta želi da posjeti, uz pratnju lokalnog vodiča. Ovo nije klasična turistička tura, već turista može na ovaj način da sazna nešto više npr. o legendi vezanoj za tursku tvđavu ili o ljubavnoj priči Julije i Romea iz Boke Kotorske.

 

Šesti tim bio je jedan od pobjednika Hakatona, tim LooToLa (Hrvatska) koji je predstavio svoju mobilnu aplikaciju “Gemly”. Preko ove aplikacije lokalne priče će biti dostupne turistima, na način gdje će jedan dio priče biti poznat kroz aplikaciju, dok drugi dio priče turisti moraju otkriti na samoj lokaciji, gdje će im biti ponuđen neki izazov koji moraju da ispune i tako sakupe gemove. Kada sakupe određeni broj, dobijaju nagradu u vidu popusta u npr. lokalnom restoranu, u blizini zadnjeg gema. Na ovaj način povezuju se mali biznisi sa turistima.

Sedmi tim koji je predstavio svoje rješenje bio je tim Hakatonci (Srbija) koji su predstavili novu društvenu mrežu, koja je u biti osnova za komunikaciju između Ministarstva održivog razvoja i turizma, turističkih privrednika i turista. Na demo verziji su prikazali „pulsirajuću“ mapu gdje su turisti na tačno određenim lokacijama i imaju izazove koje donose poene. Ova aplikacija ima dobru interaktivnu priču sa turistima.

Osmi tim koji se predstavio bio je tim AppCraftsmen (Srbija) koji je napravio platformu za povezivanje turista sa lokalnom zajednicom. Lokalci kreiraju ture koje za cilj imaju promovisanje manje poznatih lokaliteta, kao i promociju svojih domaćih proizvoda koji se ne mogu naći svuda na internetu.

Poslednji, deveti tim bio je Cabrio Porsche (Srbija) koji je bio jedan od pobjednika ovogodišnjeg Hakatona. Njihovo rješenje predstavlja pravo iskustvo realnog doživljaja svake lokacije u Crnoj Gori, a da to bude jedan korak više, u vidu virtuelne realnosti, pa su je i tako nazvali – VR Montenegro. Preko nje se promovišu nacionalni običaji, kako se živjelo u nekom davnom prošlom vremenu, a sa ovom aplikacijom imate pravo i realno iskustvo tog vremena. Potrebno je skenirati markere i otkriti zanimljivosti oko nas, preko QR kodova. Kako kažu članovi tima, mobile AR će postati tržište koje će vrijedjeti 108$ milijardi do 2021. godine.

Pobjednička rješenja

Stručni žiri je izabrao dva rješenja za pobjednike ovog Hakatona, a to su LooToLa iz Hrvatske i Cabrio Porsche iz Srbije, obzirom da su oba pobjednika imala jednaki broj bodova i nije bilo moguće razdvojiti ih ni po jednom kriterijumu. Oba rješenja su inovativna, inteligentna i spemna za dalji razvoj. Ako bismo govorili o idealnom proizvodu za crnogorski turizam, mi bismo spojili rješenja Gemly i VR Montengro, u jednu aplikaciju.

Gemly

Gemly bi bio osnova koja bi na kreativan način motivisala turiste da posjete ne samo jedno mjesto, već da čitavom putovanju da jednu izazovnu crtu. Turisti bi ‘svezali’ nekoliko lokacija u jedno putovanje (za nagradu je potrebno sakupit 3 ili više Gemova), prošli kroz razne lokalitete Crne Gore i imali unikatno i prelijepo iskustvo koje bi dijelili po društvenim mrežama, a na kraju bili nagrađeni popustom ili specijalnim iskustvom/proizvodom na lokaciji zadnjeg Gema, koja bi bila čitava kruna tog malog putovanja.

VR Montenegro

VR Montenegro sam po sebi je rješenje koje može djelovati samostalno, kao nešto što obogaćuje svaku lokaciju gdje se nalazi. Na taj način bi mogli obogatiti već postojeća, poznata mjesta crnogorske turističke ponude i omogućiti turistima da na najbilži mogući način dožive nove lokacije sa bogatom istorijom.

VR tehnologije omogućavaju, bilo gledanjem u telefon, bilo konzumiranjem kroz specijalne, kartonske naočare – bukvalno, novu realnost, koja bi im predočila priče, informacije, slike i impresije o lokaciji, i eventualno ponudila određene smjernice, popuste, benefite.

Kada bismo Gemly i VR Montenegro spojili u jednu aplikaciju, dobili bismo mogućnost da motivišemo i nagrađujemo turiste koji istražuju nove lokacije i skupljaju gemove, mogućnost da svaku lokaciju obogatimo dodatnim, atraktivnim informacijama i pričama koje kreiraju duboku emotivnu impresiju kod posjetilaca.

 

Svi učesnici ovogodišnjeg Hakatona su saglasni da ovo nije bio kao svaki drugi hakaton. Počev od lokacije, hrane, teme, pa do trajanja istog i sjajnog druženja na Almara Beach Clubu. Cilj nam je da sledeće godine odemo korak dalje i budemo još bolji. Organizacioni tim se već priprema za Hakaton 2018! A do tada – uživajte u ljetu i stay tuned!