Logate | Jeste li spremni za najveći Hakaton u regionu?
Softverska kompanija – Logate i digitalna zajednica Crne Gore – Digitalizuj.Me, najavljuju peti Hakaton, koji će se održati 26-28. maja 2017. godine na lokaciji Almara Beach Club u Tivtu.
hakaton, hackathon, logate,
2259
post-template-default,single,single-post,postid-2259,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Jeste li spremni za najveći Hakaton u regionu?

Jeste li spremni za najveći Hakaton u regionu?

Organizatori Hakatona, softverska kompanija – Logate i digitalna zajednica Crne Gore – Digitalizuj.Me, najavljuju peti Hakaton, koji će se održati 26-28. maja 2017. godine na lokaciji Almara Beach Club u Tivtu. Događaj je namijenjen programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, tj. svima koji temu kreiranja aplikacija doživljavaju bliskom, a puni su kreativnih ideja.


Prijavi svoju hakersku ekipu ovdje . Osvojite možda baš vi 3.000,00 €, odlazak na Spark.Me takmičenje i šansu za TechCrunch Disrupt u San Francisku! Krajnji rok za prijave je 15.maj 2017. Čekamo vas!


Tema samog hakatona je Hakuj turizam!, što znači da već možete razmišljati o interesantnim konceptima, hardveru, softveru, korisničkom iskustvu i upotrebljivosti vašeg potencijalnog rješenja. Ono što će biti otkriveno prvog dana Hakatona, jesu materijali koje će biti potrebno integrisati u vaša rješenja i služiti vam kao inspiracija. Niste valjda mislili da će vam zadatak biti lak? 😉

Organizatori Hakatona su kompanija Logate  i digitalna zajednica u Crnoj Gori Digitalizuj.Me. Sponzor nagrade je Societe Generale Montenegro, dok su naši partneri Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Almara Beach ClubMAMA International, Saga CG i Poslovna Inteligencija.

U nastavku bloga čeka vas retrospektiva Hakatona 2012 – 2015.

Hakaton vol.1 – SMS servis

Prvi Hakaton se održao 2012. godine, kada se prijavilo 57 učesnika, a formirali smo 9 timova. Tema prvog  Hakatona bila je „ SMS servis“. Logate i Digitalizuj.me su omogućili SMS gateaway, koji uz pomoć web servisa omogućava da aplikacija prima i šalje SMS. Na timovima je bilo da sami izaberu koju će tehnologiju koristiti za razvoj.

Pobjednik prvog Hakatona bio je tim koji je napravio aplikaciju koja će pomoći Gorskoj službi spašavanja. Putem SMS poruka može se doći do lakšeg pronalaska i lociranja izgubljenih planinara/rekreativaca uz pomoć kodiranih mapa. Radi kako na običnim, tako i na pametnim telefonima, a potrebno je samo da imate listu kodova.

Hakatonci i žiri su izabrali i najbolju demo aplikaciju – Barcade. Nema neku posebnu svrhu, ali može npr. da posluži za prikupljanje novca za humanitarne akcije.

Specijalna nagrada organizatora otišla je timu koji su napravili aplikaciju „SMS oglasi“.  Svi znamo kako izgleda traženje posla danas, a ova aplikacija pomaže da moderne tehnologije to rade „umjesto“ vas. Jedino što je potrebno je da posjedujete pametan telefon.

Ostala rješenja bila su:

City Cruzer – aplikacija za naručivanje taxi vozila putem SMS poruka, ali i putem android aplikacije.

Emergency notification center – obavještavaju građane o stanju u državi prilikom elementarnih nepogoda putem SMS poruka. Takođe omogućeno je i izvještavanje stanja na putevima, plažama, obavještenje o koncertima. Omogućen je pristup AMSCG, policiji, vatrogascima.

SMS anketiranje – Omogućava brži i pojednostavljen proces SMS anketiranja.

SMS agregacija usluga – korisniku se nudi mogućnost naručivanja taxija putem jedinstvenog rješenja. Specijalni algoritam određuje kojoj će se taxi službi obratiti, i u kom redosljedu. Nema slanja poruka na više brojeva. Ovo takođe važi i za usluge tipa – dostava.

Multi modul SMS servis – Objedinjuje na jednom mjestu 4 servisa, i to: prognozu vremena, konverziju novca, anketiranje i ERP.

SMS sistem za donaciju krvi – Ova aplikacija nastala je na dotadašnjoj praksi zvanja telefonom i pozivanjem putem medija za doniranje krvi. Ovaj sistem podrazumijeva bazu davaoca krvi, njihovu krvnu grupu i kada su poslednji put davaoci dali krv.

 

Učesnici prvog Hakatona bili su:

 • Lazar Bulatović, Rajko Orman, Savo Ostojić, Stevan Bogoslavljević, Aleksa Doderović
 • Milovan Medojević, Ivan Todorović, Jelena Ljucović, Savo Žarić, Petar Pejaković
 • Rade Vukadinović, Nemanja Pavićević, Marko Šćepanović, Branko Dujović, Boris Tuponja
 • Milutin Pavićević, Marko Anđelić, Matija Tapušković
 • Andrija Šćepanović, Ivan Mitrić, Boris Džuver, Marko Lekić, Vera Kovačević
 • Dario Bratić, Ivan Marojević, Jasmin Kurtović, Nebojša Otašević
 • Marko Karanikić, Petar Radunović, Ivan Knežević, Tijana Vujičić
 • Filip Radulović, Nebojša Jurišević, Antonio Kurti
 • Marko Tomašević, Aleksandar Mitrović, Dušan Sekulić

 

Hakaton vol.2 – IPTV platforma

Drugi po redu Hakaton održao se od 21-22.decembra 2013.godine. Tema je bila IPTV platforma (Internet Protocol Television). Generalni sponzor bio je Crnogorski Telekom, uz čiju smo saradnju organizovali ovaj Hakaton.

Takmičari su svoje ideje mogli da testitaraju na Extra TV servisu, a nagrada koja je očekivala najbolje je aktivacija servisa na Extra tv platformi i 1000 eura koje je dodjelio Crnogorski Telekom.

Na drugom po redu Hakatonu učestvovalo je 29 takmičara, podijeljenih u 9 timova. Oni su imali pripremnu radionicu nedelju dana ranije na kojoj su se upoznali sa tehnologijama koje će koristiti na Hakatonu.

Pobjednička aplikacija bila je Life boat, tima „Quad Pack“, u sastavu: Branko Dujović, Rade Vukadinović, Nemanja Pavićević i Marko Šćepanović. Njihov servis na Extra Tv omogućavao je korisnicima da lako dođu do aktuelnih akcija, odnosno informacija kome je pomoć u Crnoj Gori najpotrebnija. Uz par klikova, preko daljinskog upravljača, mogu da uplate željeni iznos za konkretnu akciju.  Sredstva će se obračunavati kroz usluge Crnogorskog Telekoma i upravo je to ohrabrilo autore ove aplikacije da će novčana sredstva na kraju završiti u prave ruke. Pobjednički tim je pola nagrade upravo donirao u dobrotvorne svrhe i tako pokazao da su društveno-odgovorni pojedinci.

Ostali timovi bili su:

 • Tim Midas Solution – info o stanju na putevima
 • Tim Zabjelo – novi Twitter
 • Tim Home – aplikacija za kontrolu smart home uređaja
 • Otpisani – aplikacija za kupovinu
 • NK tim – aplikacija za informisanje starijih građana
 • MST tim – multiplayer quiz
 • Tim Šapo – pomoć u pronalaženju izgubljenih vlasničkih pasa.

 

Hakaton vol.3 – Kreiranje edukativne HTML5 aplikacije za djecu u početnim razredima osnovnih škola

Treći Hakaton se održao 20. i 21.decembra 2014.godine, a tema je bila „Kreiranje edukativne HTML5 aplikacije za djecu u početnim razredima osnovnih škola“. Bilo je potrebno razumjeti kako npr. jedan šestogodišnjak razmišlja i na taj način pristupiti kreiranju edukativne aplikacije.

Generalni sponzor bio je Microsoft Crna Gora, koji je za svakog člana pobjednčkog tima pripremio laptop/tablet Asus Transformers T100.

Zvanični partner bila je agencija MAMA. Ostali sponzori bili su: Guarana, Jacobs, Milka, dok su medijski sponzori bili: CDM, Dnevne novine, Kliker TV, Atlas TV, Vijesti i Portal Analitika.

Žiri ovogodišnjeg Hakatona bio je u sastavu: Predrag Lešić, Digitalizuj.me, Ivica Tatar, Logate i Lazo Leković, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Pet timova je učestvovalo na ovom Hakatonu, a interesantno je da svih pet idejnih rješenja može da se primijeni u nastavi i da zainteresuje djecu da uče na ovaj način. Žiri nije mogao da se odluči za jedno najbolje rješenje, pa je ove godine izabrao dva tima za pobjednike četvrtog Hakatona – Six Pack i KikStartersi.

Prvi tim koji je prezentovao svoju ideju bio je „Tim“. Oni su uzeli za primjer azbuku i djeci su na vizuelan način približili povezivanje slova sa predmetom (slika aviona povezana sa slovom A), zatim upisati slovo koje nedostaje, npr. T.TA, MA.A  i na kraju igrajući kviz. Komande su bile jednostavne i jasne, dok je nastavnom osoblju ostavljeno da zadaju riječi i zadatke koje će djeca putem kviza riješiti.

Drugi tim je bio „Remitenti“ koji je imao zanimljiv pristup – učenje geologije uz pomoć jedne male gliste. Glista se kreće, prelazi prepreke, a pritom djetetu prenosi neophodna znanja iz date oblasti. Ova ideja ima opštu primjenu, može da se mijenja okolina u kojoj se naš junak – glista kreće. Takođe na jednostavan način dolazi do postepenog usvajanja znanja, ali i interaktivnosti izmedju djeteta i karaktera, pritom znajući da djeca vole da se poistovjećuju sa glavnim junakom.

Treći tim, i jedan od pobjednika ovog Hakatona, bio je tim „Six Pack“. Njihova aplikacija djecu uči o oblicima, prepoznavanju brojeva, kao i sabiranju i oduzimanju. Ova aplikacija drži djeci pažnju, ali nastavno osoblje može da je prilagodi u skladu sa nastavnim planom. Kreativnost ove aplikacije ogleda se u odgovorima koji se dobijaju sabirajem i oduzimanjem u balonima.

Četvrti tim, koji je bio drugi pobjednik, bio je tim „Kik Startersi“ koji su koristilu muziku, kao alatku pri učenju. Djeca se prvo upoznaju sa zvukovima u aplikaciji, i to na način da trebaju da prepoznaju zvuk, povezujući ono šta čuju sa slikama koje opisuje upravo taj zvuk. Djeca uče o ritmu, šta je brzo, a šta sporo, šta je tužno, a šta veselo. Jedan modul aplilkacije uči prepoznavanju ritma i melodije, kao i reprodukciju unaprijed date melodije koja se zada tokom školskog časa. Aplikacija nudi i modul o instrumentima, njihovim osnovnim karakteristikama i sve to putem kviza.

Poslednji peti tim bio je tim „Om3ga“ koji je prezentovao pravljenje digitalnog školarca za prvi razred osnovne škole, sa kompletnim materijalom za maternji jezik, matematiku, prirodu i društvo i engleski jezik. Kao razonodu dodali su popularnu igricu „iks – oks“. Ovakav pristup pomaže i nastavnicima i roditeljima da imaju uvid u to koliko su djeca postigla u učenju.

Pobjednici Hakatona 2014.godine

Logate, kao jedan od organizatora Hakatona, bili smo više nego zadovoljni jer smo u mogućnosti da našim najmlađim osnovcima ponudimo raznovrstan nastavni sadržaj u digitalnom obliku, ali isto tako da naglasim da se ne zaboravi, da djeca prije svega moraju da znaju da pišu slova i brojeve.

 

Hakaton vol.4 – Eksplozija informacija

Četvrti po redu Hakaton održao se 12. i 13. decembra 2015.godine u prostorijama Domena. Inspiracija za temu ovog Hakatona bila je kako iskoristiti „Eksploziju informacija“ – trend koji   predstavlja rapidno povećanje količine javno dostupnih podataka na Internetu. Cilj ovog Hakatona je predstavljanje podataka u lako čitljivoj formi za obične ljude. Kao referentni svjetski poznati servis, svim učesnicima Hakatona predstavljen je www.data.gov.

Glavni partner na ovom Hakatonu bila je kancelarija UNDP koja je dodijelila ukupno 5 iPad Mini uređaja.

Na četvrtom po redu Hakatonu takmičilo se osam timova, najviše do pet članova u timu. Žiri je sačinjavao: Ivica Tatar, Logate, Milutin Pavićević, Digitalizuj.me i Olivera Dimić, program menadžerka u kancelariji UNDP-ija.

Najveći izazov za sve učesnike bilo je pronalaženje javnih otvorenih podataka, jer servis kao što je u Americi (data.gov), ne postoji kod nas.

Pobjednički tim bili su „Hiperborejci“, koju su činili Vladan Šarac i Boris Maksimović. Drugoplasirani tim bio je tim „IsPljevalja“, a ekipi iz Nikšića pripala je nagrada za najbolji dizajn, dok je ekipa „Infinity“ iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ bila najmlađi tim na ovom Hakatonu. Dobra stvar ovog četvrtog Hakatona je ta što je dodijeljeno više nagrada, za veći broj učesnika.

Najbolji takmičari 2015.godine

 

Hakaton vol.5 – Hakuj turizam

 

Budite dio našeg petog Hakatona, očekujte dobre timove, sjajno druženje tri dana u predivnoj uvali Almara Beach Cluba. Vaše je samo da dođete, sve ostalo je obezbijeđeno. Prijavite se 🙂