Logate | Logate akademija
2383
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2383,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Logate akademija

Početak tvoje IT karijere

Specijalizuj se u Java i Web programiranju

Da li želiš da postaneš Java ili Web programer?

Da li želiš da pronađeš dobro plaćen posao?

Logate pokreće Logate Akademiju sa ciljem obuke i pomoći mladima pri zapošljavanju u IT industriji.

Evo koje kurseve možeš završiti!

O Logate Akademiji

U vremenu brzog tehnološkog napretka i sve veće potrebe za edukovanim IT kadrom, prepoznali smo priliku da spojimo naše društveno odgovorno poslovanje sa ljubavlju koju imamo prema tehnologiji. Pokrenuli smo Logate Akademiju, sa ciljem da pomognemo mladima da se usavrše u programiranju i započnu svoju karijeru u IT svijetu.

Logate Akademija predstavlja intenzivni kurs programiranja u trajanju od 5 mjeseci, koji će polaznicima/cama pružiti specijalizovana znanja u oblasti Java i Web razvoja, i do kraja obuke ih osposobiti da u ovim oblastima nađu posao.

Polaznicima/cama će svoje znanje i ekspertizu prenositi prepoznati stručnjaci iz oblasti programiranja i računarskih nauka u Crnoj Gori, kao i naši najiskusniji programeri.

Misija Logate Akademije je osnaživanje IT zajednice i doprinos edukaciji programerskog kadra, kao i promocija ovog zanimanja, kao jako izazovnog i zanimljivog, a deficitarnog na tržištu rada. Ovom obukom osposobljavamo mlade da nađu zaposlenje u IT industriji i dajemo im priliku da steknu profesionalna znanja koja mogu primijeniti svuda u svijetu.

Logate Akademija je organizovana kroz dva usmjerenja: Java Developer i Web Developer.

Na oba usmjerenja će se obučavati 12 polaznika/ca tokom 5 mjeseci trajanja kursa.

Kurs je praktično orjentisan i obuhvata mentorski rad sa predavačima, konsultacije, vježbe i domaće zadatke, kao i praktični projekat, na kom će polaznici/ce tokom kursa raditi, i kojim će na kraju zaokružiti stečena znanja na Akademiji.

Sadržaj oba kursa je formiran tako da daje detaljno i sveobuhvatno znanje iz oblasti Jave i Weba, a polaznik/ca će po završetku obuke biti spreman/a da se samostalno bavi programiranjem u ovim tehnologijama.

Početak: 05. februar 2018.

Trajanje: 5 mjeseci + finalni projekat

Broj polaznika/ca: 12 po usmjerenju

Fond časova: 160 časova

Predavanja: 3 puta sedmično po 120 minuta, u popodnevnim časovima (17:30 – 19:30 i 19:30 – 21:30), u Logate učionicama

Nedjeljno opterećenje: 6 sati + konsultacije, domaći zadaci i vježbanje

Cijena:1.200,00€ (mogućnost plaćanja u 6 mjesečnih rata) ili 15% popusta na gotovinu do 15. januara.

Najboljeg/u polaznika/cu Logate Akademije nagradićemo novčanom nagradom u iznosu od 600,00€ i dobiće priliku da se zaposli u firmi Logate.

Mi smo posvećeni tim IT profesionalaca koji uživaju u brzim i dinamičnim biznis okruženjima, gdje imamo mogućnost da stalno susrećemo nove izazove.

Naši klijenti dolaze iz raznih sfera biznisa, što privatnih što javnih. Ponosni smo na dugoročne poslovne veze sa finansijskim i telekom gigantima iz regiona.

Naš tim eksperata ima stotine godina kolektivnog iskustva razvoja, održavanja i podrške u domenu enterprise-grade softverskih rješenja. Geekovi u duši, cilj nam je omogućiti rješenja bazirana na Linux-u i Open Source tehnologijama.

Volimo da svakom klijentu pristupimo na jedinstven način. Izdvajamo vrijeme da razumijemo njihove procese i kreiramo adekvatna rješenja, bez obzira da li se radi o web servisu, aplikaciji ili nečemu trećem.

Stvaramo softver i gradimo IT duh u Crnoj Gori od 2006. godine, a Logate Akademija je sledeći korak naše priče.

Predavači

Goran Šuković

Prof. dr Goran Šuković – Koordinator Akademije

Goran se zainteresovao za programiranje još kao učenik srednje škole, u doba ZX Spectruma, Commodore-a i njemu posebno omiljenog Amstrad CPC na kojem je napisao i prve programe prije više od 3 decenije. Od tada se bavi programiranjem i projektovanjem softverskih sistema i otkriva načine kako naučiti učenike i studente da programiraju. Već deset godina rukovodi školom programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola i pripremama za takmičenja iz programiranja. Na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG izvodi nastavu iz predmeta Uvod u kompjuterske nauke, Programski prevodioci, Internet tehnologije i Vještačka inteligencija. Učestvovao je u izradi i implementaciji više desetina projekata koristeći programske jezike C/C++, Java, PHP, JavaScript i VB.NET.

Aleksandar Popović

Doc. dr Aleksandar Popović

Aleksandar Popović rođen je Podgorici 28.06.1982. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Podgorici. Diplomirao je 2005. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek za matematiku i računarske nauke, smjer računarske nauke. Tokom školovanja dobio je više nagrada i priznanja. Trenutno je angažovan na PMF-u u svojstvu docenta i izvodi predavanja iz Objektno-orijentisanog programiranja, Uvoda u informacione sisteme, Realizacija baza podataka itd. Učestvovao je u izradi većeg broja softverskih rješenja za državne institucije i kompanije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Luka Bulatović

Luka Bulatović

Luka Bulatović je saradnik u nastavi i student magistarskih studija Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici. Bio je učesnik više domaćih i međunarodnih informatičkih takmičenja, od kojih se izdvajaju tri učešća na Internacionalnoj i Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, kao i osvojene dvije bronzane medalje sa balkanskih olimpijada. Učestvovao je kao projektant i programer na većem broju projekata u vidu web, desktop i mobilnih aplikacija, implementiranih korišćenjem jezika: Java, C#, VB.Net, C/C++, JavaScript, PHP, uz upotrebu većeg broja alata i tehnologija: Angular, Node.js, Laravel, Yii, Cordova itd. Posjeduje višegodišnje iskustvo u pripremanju učenika osnovnih i srednjih škola za nacionalna i internacionalna takmičenja iz informatike u sklopu Škole programiranja i Ljetnje škole programiranja. Oblasti njegovog naučnog interesovanja su: vještačka inteligencija, diskretna matematika i kriptografija.

Aleksandar Plamenac

Aleksandar Plamenac

Aleksandar Plamenac rođen je 09.02.1993. godine u Baru. Završio je Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, na smjeru Računarske nauke, sa prosječnom ocjenom studiranja 9.27. Od 2014. godine je radio kao softver inženjer za nekoliko kompanija. Od 2016. godine student je magistarskih studija na odsjeku Računarske nauke.

Aleksandar ima iza sebe nekoliko kurseva/predavanja, među kojima ističe predavanje na Petoj Matematičkoj konferenciji Republike Srpske, u BiH, i predavanja u saradnji sa profesorom Goranom Šukovićem, na predmetu Internet tehnologije, gdje je fokus bio na tehnologijama: AngularJS, NodeJS, MongoDB. Ove godine je pokrenuo i inicijativu sa NVU Studentski savez PMF-a, za održavanje besplatnih predavanja na temu ReactJS Framework-a.

Od novembra 2017. godine radi kao Freelancer.

Ivan Todorović

Ivan Todorović

Ivan  se bavi programiranjem od petnaeste godine. Učesnik je i osvajač nagrada na brojnim takmičenjima iz informatike, kao i brojnih studentskih nagrada. Zaposlen je u Logate-u na poziciji Senior Technical Lead-a i prvenstveno se bavi projektovanjem bankovnih CRM i Collection sistema. Saradnik je u nastavi na Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica. U svom radu koristi Spring, Java, .NET, JPA itd.

Dragan Mihaljević

Dragan Mihaljević

Dragan Mihaljević je Rišnjanin rođen slučajno na Cetinju, na privremenom radu u Podgorici. Računarima se bavi od osnovne škole, gdje ga lijepa sjećanja vežu za Apple //e. Srednju školu je završio u Kotoru, a fakultet u Podgorici. Osnivač je i jedan od vlasnika kompanije Logate d.o.o. gdje je zaposlen kao sistem inžinjer i vođa Operation & Maintenance tima. Između ostalog, radio je u CIS-u Univerziteta CG, Internet CG-u i Crnogorskom Telekomu, uglavnom na pozicijama sistem administratora. Zadnjih petnaestak godina se bavi sistemima koji su zasnovani na open source tehnologijama: Linux/BSD, virtualizacionim platformama i računarskim mrežama.

FAQ

Da li na kraju kursa dobijam potvrdu o završetku?

Da. Potvrdu dobijaju svi polaznici/ce koji/e uspješno realizuju završni projekat.

Ko sve ima pravo da se prijavi?

Pravo na prijavu imaju svi koji imaju osnovna poznavanja rada na računaru i upoznati su sa osnovama programiranja. Kurs je namijenjen svima koji nemaju, a žele da steknu specijalizovana znanja, ali je praktično i problemski orijentisan i zahtijeva osnovni stepen programerske logike.

Koja je cijena Akademije i kako mogu platiti?

Cijena Akademije je 1,200.00 €. Za prijave do 15. januara važi popust od 15% na gotovinsko plaćanje. Postoji mogućnost plaćanja pune cijene u 6 mjesečnih rata.

Šta je sve uključeno u cijenu Akademije?

Cijena Akademije obuhvata:

 • Pun fond časova prema petomjesečnom programu
 • Opremu za rad u Logate učionici: lap top + monitor, razvojno okruženje, materijale za vježbe itd.
 • Snimljene, video materijale predavanja, dostupne za pregled
 • Konsultacije sa predavačima u dogovorenom terminu
 • Mentorstvo tokom izrade finalnog projekta
 • Potvrdu o završenom kursu

Koji je moj benefit od učešća u Akademiji?

Nakon pohađanja Logate Akademije, bićeš sposoban/a da samostalno izradiš Java ili Web aplikaciju i imaćeš dovoljno znanja da se prijaviš za posao na poziciju Java ili Web Developera. Najbolji polaznici/ce će dobiti priliku da se zaposle u Logate, a svi će dobiti i smjernice kako napisati kvalitetan CV i kako komunicirati sa poslodavcem na intervjuu.

Polaznika/cu koji/a se bude najviše istakao/la ćemo, pored prilike da radi u firmi Logate, nagraditi i novčanom nagradom u iznosu 600€.

Logate Akademija je polazna tačka ka zaposlenju u jednoj od najprofitabilnijih industrija današnjice.

Kako je organizovan rad na projektu?

Tokom kursa će polaznici/ce dobiti zadatak da rade na konkretnom projektu, i cilj će biti da se projekat do jula završi, a zatim i odbrani. Svi koji uspješno odbrane svoj projekat će dobiti potvrdu o stečenim znanjima. Tokom rada na projektu, biće dostupna mentorska podrška predavača.

Da li ću moći da nađem posao nakon pohađanja Akademije?

Uz stečena praktična znanja, kao i obuku za pisanje CV-a i komunikacije sa poslodavcem na intervjuu, polaznik/ca će imati dovoljno kompetencija da se prijavi za programerski posao, i dobije isti. Najbolji će imati zagarantovan posao u Logate-u.

Prijava

Uslovi prijave

Pravo na prijavu imaju svi koji su zainteresovani da steknu specijalizovano znanje u oblasti Java ili Web programiranja.

Predznanje polaznika/ce nije ključno, ali poznavanje osnova programiranja može uveliko olakšati praćenje tempa kursa. Kurs je praktično i problemski orijentisan i zbog toga zahtijeva od polaznika/ca da imaju razvijenu osnovnu programersku logiku.

Procedura prijave

Rok za prijave je 21. januar 2018. godine. Po isteku roka za prijavu, prijavljeni kandidati/kinje će biti kontaktirani radi kratkog testiranja programerske logike. Nakon toga će biti objavljena finalna lista polaznika/ca.

Cijena i način plaćanja

Cijena kursa je 1,200.00 €.

Način plaćanja: Gotovina ili 6 mjesečnih rata (poslednja rata se plaća prije svečanog završetka akademije)

Early bird: za prijave do 15. januara, 15% popusta na gotovinsko plaćanje i iznosi 1,050.00 €

Cijena Akademije obuhvata:

  • Pun fond časova prema petomjesečnom programu
  • Opremu za rad u Logate učionici: lap top + monitor, razvojno okruženje, materijale za vježbe itd.
  • Konsultacije sa predavačima u dogovorenom terminu
  • Mentorstvo tokom izrade finalnog projekta
  • Video zapise predavanja – dostupne za pregled i učenje van učionice
  • Potvrdu o završenom kursu

Kriterijumi selekcije

Broj mjesta u Logate Akademiji je ograničen na 12 po usmjerenju, pa će iz tog razloga od prijavljenih kandidata/kinja, 12 polaznika/ca po usmjerenju biti odabrano na osnovu sledećih faktora:

 • Kvalitetno popunjena prijava – ozbiljnost, jasni odgovori na postavljena pitanja, motivacija.
 • Nivo poznavanja materije – kurs je namijenjen svima koji nemaju, a žele da steknu specijalizovana znanja, ali je praktično i problemski orijentisan i zahtijeva izvjestan stepen programerske logike. Polaznici/ce koji su se ranije susretali sa programiranjem ili su ga izučavali u školi, na fakultetu, će moći kvalitetnije da isprate predavanja i uspješno završe kurs.
 • Rezultati testa – prednost će imati prijavljeni kandidati/kinje koji/e pokažu dobre rezultate na kratkom testu programerske logike i osnovnih znanja, ali to nije presudni kriterijum za odabir polaznika/ca.

Usmjerenja

Java Developer

Java je najpopularniji programski jezik na svijetu. Čak i sa više od 20 godina postojanja, Java ostaje jedan od najrevolucionarnijih i najmoćnijih programskih jezika, sa više od 9 miliona developera širom svijeta i gotovo sveprisutnim pojavljivanjem na listama najtraženijeg programerskog znanja za poslove u IT svijetu. Java je osnova za gotovo svaku mrežnu aplikaciju. Ubrzani razvoj Big Data je primarno ukorijenjen u Javi, a Internet of Things se uveliko gradi na Javi. Moderno obrazovanje na polju računarskih nauka je nekompletno bez kurseva objektno-orjentisanog programiranja i Jave.

 

Upravo zato na Logate Akademiji pokrećemo usmjerenje Java Developer, na kom možeš steći specijalizovana znanja u oblasti Java programiranja, i krenuti sa građenjem svoje karijere u ovom pravcu.

Šta dobijaš sa usmjerenjem “Java Developer”?

 • Uvod u jezik Java — Upoznaj osnovne koncepte Java programskog jezika
 • Strukture podataka i OOP u Java — Ovladaj principima objektno–orijentisanog programiranja u Java jeziku
 • Baze podataka — Upoznaj se sa bazama podataka i SQL-om
 • HTML, CSS i JavaScript — Upoznaj se sa programskim jezicima i principima za pisanje web strana, sajtova i aplikacija.
 • Web aplikacije primjenom Spring Framework-a — ovladaj Spring framework-om za kreiranje web aplikacija

Plan kursa Java Developer

 • Modul 1: Uvod u jezik Java
  • Tipovi podataka i promjenljive
  • Operatori jezika Java. Ulaz i izlaz sa konzole
  • Kontrolne naredbe (uslovne naredbe i ciklusi)
  • Metodi
  • Nizovi
  • Generički metodi
  • Kreiranje i upotreba objekata. Definisanje klasa
  • Nasljeđivanje. Apstrakcija i interefejsi. Polimorfizam
  • Anonimne klase. Izuzeci (Exceptions)
  • Kreiranje grafičkog interfejsa (Swing)
  • JavaFX
  • Lambda-izrazi

   

 • Modul 2: Strukture podataka i OOP u jeziku Java
  • Algoritmi, složenost i strukture podataka
  • Linearne strukture podataka
  • Rekurzija
  • Heš-tabele, rječnici i skupovi. Heaps
 • Modul 3: Baze podataka
  • Sistemi za upravljanje bazama podataka
  • JSON
  • XML
  • Modeliranje baze podataka
  • SQL
  • JDBC / JOOQ
  • Nerelacione baze podataka
 • Modul 4: HTML, CSS i JavaScript
  • Osnove HTML
  • Forme i frejmovi
  • Uvod u CSS
  • CSS – pravila za prezentaciju
  • CSS Layout – pravila za pozicioniranje i izgled
  • Preprocesori (LESS) (ili možda Bootstrap)
  • Osnovi jezika JavaScript
  • JavaScript DOM
  • Uvod u Jquery
  • AJAX i jQuery
 • Modul 5: Web aplikacije primjenom Spring Framework-a
  • Uvod u Spring i jHipster
  • Komponente i arhitektura jHipster i Spring aplikacije
  • Podešavanje radne okoline  (IDE)
  • Kreiranje Single Web page aplikacije
  • RESTful funkcionalnost u Spring Framework-u
  • Spring Security
  • Spring Data JPA + ažuriranje baze podataka sa Liquibase-om

Web Developer

Predviđa se da će potražnja za Web developerima u sledećih 10 godina rasti brže od prosječnog rasta potražnje za svim ostalim zanimanjima. Razlog rasta potražnje se, između ostalog, krije u sve većoj popularnosti mobilnih uređaja kao i razvoju e-commerce industrije. Sve ovo će od web developera zahtijevati poznavanje tehnika responzivnog web dizajna, poznavanje alata za kreiranje multimedijalnog sadržaja, kao i poznavanje više programskih jezika.

Zato smo odlučili objediniti sva ova znanja u kurs Web Developer, i pružiti priliku mladima da se profesionalno usmjere ka Web razvoju.

Šta dobijaš sa usmjerenjem “Web Developer”?

 • Uvod u TypeScript — Upoznaj razvojne alate i tehnike programiranja kroz TypeScript programski jezik.
 • OOP sa TypeScript — Ovladaj principima objektno–orijentisanog programiranja u TypeScript-u.
 • HTML/CSS/JS — Upoznaj se sa programskim jezicima i principima za pisanje web strana, sajtova i aplikacija.
 • NodeJS i TypeScript — Nauči kako da napišeš servise koji čuvaju iili čitaju podatke za tvoju web aplikaciju.
 • Angular aplikacije — Nauči kako da napišeš single–page web aplikaciju korišćenjem jedne od danas najpopularnijih biblioteka.

Plan kursa Web Developer

 • Modul 1: Uvod u TypeScript
  • Uvod u programiranje
  • Uvod u TypeScript
  • Aplikacije za Android
  • Tipovi podataka i promjenljive
  • Instrumenti za razvoj
  • Kontrolne naredbe – uslovi i ciklusi
  • Nizovi
  • Funkcije
  • Generički metodi
 • Modul 2: OOP sa TypeScript
  • Uvod u OOP. Definisanje klasa
  • Modifikatori pristupa
  • Nasljeđivanje
  • Enumeracije
  • Virtuelni metodi i apstraktne klase
  • Polimorfizam
  • Obrada izuzetaka (Exception handling)
  • Anonimne klase
  • Lambda izrazi
  • Dekorateri (Decoraters)
 • Modul 3: HTML, CSS i JavaScript
  • Osnove HTML
  • Forme i frejmovi
  • Uvod u CSS
  • CSS – pravila za prezentaciju
  • CSS Layout – pravila za pozicioniranje i izgled
  • Preprocesori (LESS)
  • Osnovi jezika JavaScript
  • JavaScript DOM
  • Uvod u Jquery
  • AJAX i jQuery
 • Modul 4: Web aplikacije sa NodeJS i TypeScript
  • Moduli. IO u Node.js. Streams
  • Asinhrono programiranje. Node.js File databases
  • Unit testing. Test-driven razvoj. Node.js alati
  • Pug. Autentifikacija
  • Unit testing Express. Integration testing. RESTful APIs. Web sockets
  • Express – dobra praksa
  • MongoDB pregled. Mongoose
  • Pregled kontejnera i Cloud-a. Pokretanje Node.js aplikacija u cloud-u
  • REST – dobra praksa
 • Modul 5: Single-page aplikacije sa Angular 4
  • Uvod u Angular 4
  • Arhitektura aplikacije
  • Angular CLI
  • Angular Lifecycle
  • Komponente i templejti
  • Forme, direktive i pajpovi
  • Komunikacija između komponenti i Data binding
  • Rutiranje i moduli
  • Services i Dependency Injection (DI)

Blog